Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου ITS Hellas Conference “Transportation & Logistics 4.0’,  του καθιερωμένου συνεδρίου που για ακόμα μια χρονιά κατάφερε να συσπειρώσει την ελληνική κοινότητα των μεταφορών και της εφοδιαστικής δημιουργώντας γέφυρες απαραίτητες προς μια ευέλικτη και οργανωμένη μετάβαση σε ένα μέλλον όπου όλες οι μεταφορές, ανθρώπων και αγαθών, θα είναι ευφυείς, πράσινες και βιώσιμες. Με διοργανωτές την ITS Hellas (Ελληνικός Οργανισμός για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών) και την ερευνητική ομάδα ISENSE του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών/Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, με 11 ηχηρές αιγίδες, περισσότερους από 55 ομιλητές και 150 συνέδρους, 16 μεγάλους χορηγούς και εκθέτες, το 7ο ITS Hellas (8-9 Δεκεμβρίου 2021, Royal Olympic Hotel) έφερε στη ελληνική δημόσια συζήτηση τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μετασχηματισμό των μεταφορών και της εφοδιαστικής και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που εκτάθηκε σε 2 ημέρες και 7 θεματικές, η συζήτηση κατάφερε να αναδείξει ότι οι αλλαγές που έρχονται στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, στα μοντέλα παραγωγής και διαχείρισης είναι τεράστιες, έχουν στην καρδιά τους την τεχνολογία και υπόσχονται βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα-προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η μετάβαση αυτή γεννά τεράστια οφέλη για την οικονομία και την καινοτομία.  «Και είναι μια μετάβαση αδύνατη χωρίς έρευνα και καινοτομία» όπως δήλωσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, Διευ/ντης Έρευνας στο φορέα διοργάνωσης ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ITS Hellas, Αν. Πρόεδρος ΟΑΣΑ.

Το συνέδριο προλόγισε ακόμα με χαιρετισμό Δρ Γεωργία Αυφαντοπουλου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και Πρόεδρος ΙΤS Hellas. Επίσημο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Γιάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και εκπρόσωπος του Ευθύμιου Μπακογιάννη από το Υπουργείο Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ. Τον τρόπο που οι πολιτικές για την έρευνα και την καινοτομία στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπογράμμισε με την ομιλία του ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας.

Η  ενεργός συμμετοχή των δημόσιων φορέων έδειξε ότι σήμερα η ανταπόκριση στις προκλήσεις που θέτει η βιομηχανία 4.0 για το χώρο των μεταφορών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας, και παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ένα εθνικό προσανατολισμό που θα εστιάσει σε επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες, και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας δίνοντας προτεραιότητα τη σύνδεση της έρευνας με τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον εκπροσώπους του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού χώρου να εκθέτουν τα σύγχρονα αδιέξοδα και τις λύσεις προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα, τεχνολογικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών καθώς και εξέχοντες ομιλητές από το διεθνή στίβο να δίνουν το στίγμα για τις διεθνείς  και ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα. «Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει εξετάζοντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές συνεργασίας αλλά και πολύ δρόμο να καλύψει». Δηλώνει ο Δρ Αμδίτης αυτή τη φορά από τη θέση του  πρόεδρου της ERTICO – ITS Europe, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στην Ευρώπη.

«Ο καταλυτικός και μεταμορφωτικός ρόλος που θα παίξει η δυνατότητα μας για καινοτομία στο πλαίσιο της Βιομηχανίας 4.0,  έδωσε το παρόν σε όλες τις θεματικές συνεδρίες. Σε αυτό το περιβάλλον, οι συστηματικές συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οι συνεργασίες–τόσο διακρατικές όσο και μεταξύ τομέων-, η στόχευση των εθνικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη υποδομών και δεξιοτήτων και η διασύνδεση βιομηχανίας και έρευνας είναι στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουμε να οραματιστούμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις μεταφορές. Οι έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Είναι σημαντική η δίκαιη και σύγχρονη μετάβαση» συμπληρώνει.

Κεντρικό ρόλο στη θεματολογία φέτος κατείχαν οι έννοιες της «κινητικότητας ως υπηρεσίας» και της πολυτροπικοτητας, καθώς και ο ρόλος των δεδομένων που βρίσκονται στη ραχοκοκαλιά του μετασχηματισμού των Μεταφορών. Οι πράσινες τεχνολογίες και η ηλεκτροκίνηση παρουσιάστηκαν ως ένα λαμπρό πεδίο για καινοτομία και παρακολουθήσαμε τόσο τις δράσεις της πολιτείας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες αλλά και όλα τα ανοικτά ερωτήματα που προκύπτουν από την επέκταση της.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου η  Δρ Αυφαντοπούλου υπογράμμισε  ότι ο ρόλος του ITS Hellas στην ανοικοδόμηση ενός οικοσυστήματος για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των ΕΣΜ σήμερα είναι πιο κρίσιμος από ποτέ και μια ολιστική προσέγγιση που περνάει μέσα από υποδομές συνεργασίας – Παρατηρητήρια, Κέντρα Ικανοτήτων, Συνεργατικοί σχηματικοί- και περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα των μεταφορών και της εφοδιαστικής, είναι άκρως απαραίτητη».

Αυτές οι δυο ημέρες καταφέραν να δώσουν πνοή στο κοινό μας όραμα προς ένα βιώσιμο, πράσινο και διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφορών για την χώρα μας. Και είναι ένας στόχος που ο ITS Hellas δεν θα μπορούσε να τον πετύχει χωρίς την πολύτιμη συμβολή των μελών του αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος των μεταφορών και της εφοδιαστικής στην Ελλάδα.

Το 7ο Συνέδριο της ITS Hellas πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη σπουδαίων οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων, όπως της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τλεκαι θα τελέσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Αθηναίων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνων (ΟΑΣΑ), του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, του Ινστιτούτου Logistics Management Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών και άλλων σημαντικών φορέων. Χρυσοί χορηγοί στάθηκαν η ομάδα ΙSENSE του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και η Wind σε συνεργασία με τη SMART Nav.

Όλες οι παρουσιάσεις των ομιλητών θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του συνεδρίου. Επίσης, φωτογραφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.